Et komparativt blik på den politiske kommunikationskultur i Danmark - Esmark, Anders; Blach-Ørsten, Mark (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen afdækker med udgangspunkt i komparative surveydata fra ni europæiske lande tre grundlæggende træk ved den politiske kommunikationskultur i Danmark: 1) Den meget lave grad af journalistisk politisering og bias, dog med det forbehold, at danske medier på det organisatoriske niveau synes mere politiserede end de individuelle journalister. 2) Politisk succes med at påvirke den offentlige dagsorden baseret på både en politisk og en medieorienteret kommunikationslogik, hvilket peger på en gennemgribende grad af professionalisering. 3) Meningsmålingernes store indflydelse på det politiske spillerum, ikke mindst når de bruges af medierne. Undersøgelsen bygger på et standardiseret spørgeskema udsendt til ledende journalister, politikere og pressemedarbejdere i ni lande (2008-2009) inden for projektet »Political Communication Cultures in Europe«.