Statsministeren fik ordet – historien om den danske åbningstale - Heyn Nielsen, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
Der findes ingen nøjagtig gennemgang af de danske åbningstaler og trontaler som institution i dansk politik. Artiklen leverer en sådan på grundlag af Rigsdagstidende, dansketaler.dk, avisartikler og øvrig sekundær litteratur. Åbningstalerne opdeles i tre faser: I den første fra 1850 er kongen regeringens leder og åbner nogle år Rigsdagen med en trontale. Fra 1925 holder statsministeren en saglig redegørelse for det kommende års lovinitiativer. Fra 1966 ændrer talen karakter og bliver i stigende grad statsministerens personlige tale, kendetegnet ved lavt lixtal og udstrakt brug af identifikationsretorik. Talen har altid været dækket intenst af medierne og kan derfor være et interessant politisk styringsredskab.