Fagforeningsmarkedet – prisforskelle og medlemsforskydninger - Ibsen, Flemming; Høgedahl, Laust; Scheuer, Steen (Økonomi & Politik, 2026)
Perioden 2002 til 2012 har budt på flere politisk-institutionelle ændringer, der har ført til en øget liberalisering af fagforenings- og A-kassemedlemskab i Danmark. Ændringerne har faciliteret store medlemsvandringer, særligt fra de aftalebærende LO-forbund til de alternative eller ’gule’ fagforeninger. Artiklen analyserer disse medlemsskift ved hjælp af surveydata: hvorfor skifter lønmodtagere fagforening, og hvilke segmenter er mest tilbøjelige til det? Den altafgørende årsag viser sig at være ’prisen på medlemskabet’. Prisforskellene mellem aftalebærende og alternative fagforeninger kortlægges relativt til de leverede ydelser, markedsformen analyseres med mikroøkonomisk teori, og LO-forbundenes strategiske muligheder i den nye konkurrencesituation diskuteres.