Nordiske arbejdsmarkedsmodeller i skiftende internationale kontekster: Kriser, konsolidering og nye udfordringer - Erik Dølvik, Jon (Økonomi & Politik, 2026)
Artiklen giver en oversigt over de vigtigste ændringer i nordisk arbejdsmarkedspolitik og beskæftigelse efter krisen i 1990’erne. Dernæst beskrives, hvordan EU’s udvidelse mod øst og finanskrisen har påvirket de nordiske arbejdsmarkeder og skabt et pres for nye tilpasninger. Med undtagelse af Norge var de nordiske lande blandt de vesteuropæiske lande, der blev hårdest ramt af nedgangen efter 2008, men ledigheden er siden fladet ud til omkring 8 procent (ca. 3 procent i Norge). Fire år efter krisens udbrud er de nordiske lande blandt de europæiske lande med lavest ledighed og højest beskæftigelse. Artiklen slutter med refleksioner om de fremtidige udfordringer for modellerne.