Den nordiske velfærdsstat og globalisering. Sverige som eksempel - Palme, Joakim (Økonomi & Politik, 2026)
Gennem det seneste par årtier er globaliseringslitteraturen vokset kraftigt inden for samfundsvidenskaben, drevet af både den fortsatte globale økonomiske integration og en udbredt frygt for disse processer. En central bekymring er den trussel, globaliseringen menes at udgøre for velfærdsstaten. De nordiske lande har tiltrukket særlig opmærksomhed, fordi de har haft de største velfærdsstater og de højeste beskatningsniveauer, og fordi modellen af nogle betragtes som en for tung byrde til at være bæredygtig. Artiklen understreger, at globalisering ikke er et nyt fænomen, og undersøger reformer på flere områder af den svenske velfærdsstat.