Den underlige kongesøger – om regeringsdannelser - Knudsen, Tim; Rasmussen, Hanne (Økonomi & Politik, 2026)
I forbindelse med den seneste regeringsdannelse skrev pressen, at Helle Thorning-Schmidt var kongelig undersøger, men findes begrebet overhovedet officielt og hvad dækker det over? Efter en gennemgang af samtlige mandater, som er afgivet i forbindelse med regeringsdannelser siden 1953 og efter en gennemgang af den juridiske, historiske og politologiske litteratur om regeringsdannelse, konkluderer de to forfattere, at termen ikke anvendes i de officielle mandater, men er en populær betegnelse uden noget reelt indhold som skaber mere uklarhed end klarhed. Det til trods har termen og flere andre termer, herunder designeret statsminister, som ikke forekommer officielt, også været anvendt i akademiske arbejder. For at undgå uklarhed anbefales det ikke at bruge termen kongelig undersøger og andre ikke officielt anvendte begreber indenfor hverken den historiske eller den politologiske forskning.