Nye standarder under dansk EU-formandskab - Kallestrup, Morten (Økonomi & Politik, 2026)
Graden af succes for et EU-formandskab vurderes ofte på, hvor godt formandskabet har varetaget rollen som den ærlige mægler, henholdsvis hvilke og hvor mange sager der er opnået politiske aftaler om under selve formandskabet. Formandskabets varetagelse af rollen som Rådets repræsentant overfor Europa-Parlamentet og Kommissionen spiller i den forbindelse en væsentlig rolle. Denne artikel belyser og analyserer forhandlingerne af en succesfuldt afsluttet sag under dansk EU-formandskab, nemlig standardiseringsforordningen, der blev indgået en politisk aftale om i foråret 2012. I artiklen redegøres for sagens substans, dvs. reguleringen af det europæiske standardiseringssystem, samt forhandlingsprocessens forløb, herunder forhandlingerne i rådsarbejdsgruppen såvel som det danske formandskabs trilogforhandlinger med Europa-Parlamentet og Kommissionen forud for den endelige accept i Rådet via Coreper. Det diskuteres, hvilke roller de forskellige aktører har spillet i forhandlingerne, og der foretages en vurdering af EU-formandskabet som institution.