Et lille men smart formandskab? Det danske EU-formandskab på Erhvervs- og Vækstministeriets område - Howard Grøn, Caroline; Anna Rogaczewska, Natalia (Økonomi & Politik, 2026)
I litteraturen om små stater har fænomenet »smart states« fået stigende opmærksomhed. En række strategier er blevet udviklet, men der har endnu kun været få ansatser til tests af teoriens anbefalinger. Igennem et most-likely case studie af det danske EU-formandskab på Erhvervs- og Vækstministeriets område testes teoriens anbefalinger til, hvordan små stater skal agere smart i EU. Artiklen konkluderer, at det kan betale sig at agere smart, men at en lille stats succes som formand i høj grad afhænger af, hvordan to variable uden for statens kontrol udnyttes: den eksisterende EU-dagsorden samt den generelle økonomiske og politiske situation. En lille stat kan derfor være smart, men resultaterne af smart state-strategien afhænger af faktorer, der ligger uden for statens kontrol.