Formandskabets prioriteter: Når EU’s dagsorden bliver en national ambition - Adler-Nissen, Rebecca (Økonomi & Politik, 2026)
I hvilken grad kan et nationalt formandskab påvirke EU’s politiske dagsorden? Denne artikel problematiserer den gængse forestilling om »nationale interesser« i forskningen om EU-formandskaber og EU mere generelt. Artiklen analyserer det danske EU-formandskabsprograms tilblivelsesproces fra begyndelsen i april 2010 til offentliggørelsen i januar 2012. Artiklen, der bygger på deltagerobservation, argumenterer for, at et formandskabs dagsordenskabende rolle er relativt begrænset, ikke blot pga. Lissabon-traktaten, der overdrager dele af formandskabsansvaret til de faste institutioner, men også fordi formandskabsrollen i dag handler om at gøre den løbende fremdrift i EU’s lovgivningsproces til en national prestigeopgave. I den forstand er formandskabsprogrammet et slående eksempel på, at arbejdet med at fremme EU’s dagsorden bliver til en daglig ambition for medlemslandene. Det udfordrer traditionelle forestillinger om nationale interesser i en EU-kontekst.