Hvordan skal den fremtidige folkeskole være? Et økonomisk studie af værdien af serviceforbedringer blandt forældre til skolebørn - Ladenburg, Jacob; Pohl Nielsen, Chantal; Hørmann, Morten; Jordal-Jørgensen, Jørgen (Økonomi & Politik, 2026)
Prioritering er en nødvendighed i fremtidens velfærdssamfund – også i folkeskolen. Spørgsmålet er, hvordan der skal prioriteres, og hvilke ydelser forældrene efterspørger højest. I artiklen afdækkes præferencerne for forbedringer af forskellige serviceydelser i folkeskolen blandt 1.665 forældre med et eller flere børn i skolealderen. Resultaterne viser, at forældrene generelt er villige til at betale for flere dansk- og idrætstimer, madordninger i skolen og færre elever i klasserne. Præferencerne varierer mellem forældrene, men afhænger også af det serviceniveau, forældrene og deres barn modtager i dag: jo højere det nuværende serviceniveau er, desto mindre er efterspørgslen efter forbedringer – og omvendt. Der er dermed plads til en vis form for intelligent og målrettet brugerbetaling, men også et klart mætningspunkt.