Hvad kan folkeskolen gøre for at mindske frafaldet ved ungdomsuddannelserne? - Allerup, Peter (Økonomi & Politik, 2026)
Tre forhold diskuteres ofte i forbindelse med unges overgang fra 9. klasse til en ungdomsuddannelse: (1) Kan unge med en svag læsebaggrund, målt gennem PISA, gennemføre en ungdomsuddannelse? (2) Spilder de unge tiden med hyppige studieskift – ville mere sikre valg fra starten være bedre? (3) Er det rigtigt, at elever fra store skoler har et højere fagligt niveau, som sikrer dem øgede chancer for at gennemføre? Artiklen fremlægger svar med afsæt i et datamateriale, der omfatter samtlige 9.-klasseselever i Københavns Kommune. Konklusionen er, at det første spørgsmål besvares med et klart »ja«, det næste med et lige så klart »ja«, mens det sidste klart må afvises med et »nej«.