Finske diplomatimodeller: Er der en ny model på vej? - Haukkala, Hiski (Økonomi & Politik, 2026)
Denne artikel diskuterer det varierende indhold, struktur og kontekst i finsk diplomati. Artiklen vil analysere det finske diplomatis indhold med henblik på en analyse af den kontekst, som finsk diplomati, og i sidste ende finske diplomater, opererer inden for. Den centrale konklusion er, at finsk udenrigspolitik, og som konsekvens heraf også indholdet, strukturen og konteksten i finsk diplomati, under post-Kold Krigs perioden har været under konstant forandring. Hovedargumentet er, at finsk diplomati i disse tider gennemgår en periode med seriøs selvransagelse fordi mange nye diplomatiske udfordringer og opgaver skal løses i en periode med færre tilgængelige finansielle og personalemæssige ressourcer. Dette har allerede tvunget Finland til at tænke innovativt – noget, der med stor sandsynlighed fortsætter og tilmed kan vinde yderligere indpas i fremtiden. I en vis udstrækning klamrer Finland sig til en ide om autonom diplomatisk ageren i en verden, hvor små landes muligheder for at være succesfulde indsnævres stadig mere.