Globalisering og international integration af produktion: dansk økonomi i en værdikædeanalyse - Refslund, Bjarke (Økonomi & Politik, 2026)
Globaliseringsbegrebet bruges ikke blot som buzzord i den politiske diskussion, også i videnskaben er det ofte et løst og usammenhængende begreb, som ofte hænger fast i en forældet forståelse af den internationale økonomi. Denne artikel præsenterer en Global Value Chain (GVC) tilgang til den stigende internationale økonomiske integration og interaktion. GVC-perspektivet giver en dybere analytisk forståelse af de store omvæltninger i den internationale arbejdsdeling. Især produktionsnetværk er blevet mere globale, hvilket resulterer i stigende handel med halvfabrikater, outsourcing/offshoring samt deraf følgende konkurrencepres på arbejdere, virksomheder og nationalstater.