Fra tjenestemænd til overenskomstansatte - en historisk analyse af konfliktformer i det offentlige aftalesystem - Due, Jesper; Steen Madsen, Jørgen (Økonomi & Politik, 2026)
Etableringen af et offentligt aftalesystem med forhandlingsret til de ansatte var en proces, der fra starten var præget af konflikt – forstået som uoverensstemmelser mellem parterne om reguleringen af løn- og arbejdsvilkår. I denne artikel gennemgås konfliktformernes historie i det offentlige og skillelinjerne mellem reguleringssystemerne på det offentlige og det private arbejdsmarked præciseres. Udgangspunktet for det offentlige system var tjenestemandsansættelsen, og gennem de første 50 år af systemets historie var der debat om, hvorvidt tjenestemændene overhovedet havde ret til at anvende strejken som kollektive kampmiddel.