Iagttagelser af anvendelse af videnskabelig evidens i politik og praksis - A. Schwandt, Thomas (Økonomi & Politik, 2026)
Givet at brugen af videnskabelig evidens i praksis og i politisk beslutningstagen ikke grundlæggende kan forstås som en øvelse i teknisk problemløsning, undersøges, hvad brugen af evidens indebærer, når beslutningstagen sker under virkelighedsnære omstændigheder. Artiklen rummer seks pointer: Evidens er ikke det samme som data. Evidens er ikke »basis« eller »grundlag« for beslutningstagen. Videnskabelig evidens er kun én af adskillige typer af viden, som er nødvendig for politisk beslutningstagning. Brug er ikke det samme som en simpel overføring af viden fra producent til forbruger og dens efterfølgende øjeblikkelige og direkte applikation. Anvendelse er et kollektivt, interaktivt fænomen. For at forstå anvendelse, må vi være mere opmærksomme på situeret kognition, kognitive processer og argumentation