Faggrupper, motivation og ledelse på sygehusområdet: Inspiration fra Florence Nightingale? - Andersen, Lotte Bøgh; Andersen, Mikkel Munk Quist; Madsen, Marie Henriette; Nøhr, Katrine (Økonomi & Politik, 2026)
Hvor villige er forskellige sygehusprofessionelle til at træde til, hvis det er nødvendigt, og hvordan kan denne varierende villighed forstås i lyset af deres motivation? Disse spørgsmål belyses i denne artikel på baggrund af et empirisk materiale bestående af 51 kvalitative interviews samt spørgeskemabesvarelser fra 942 sygehusansatte fordelt på 12 sygehusafdelinger. Ud over at identificere en positiv sammenhæng mellem villighed til at træde til og public service motivation finder vi interessante faggruppeforskelle i de to forhold, som begge hænger positivt sammen med faglig kvalitet og jobtilfredsheden. Endelig tyder resultaterne på, at transformationsledelse kan bidrage til at øge alle de nævnte forhold. Artiklens resultater relaterer sig til sygeplejersken Florence Nightingale, som symboliserer villigheden til at træde til og motivationen for at gøre en samfundsmæssig forskel, ligesom hendes ledelse er blevet karakteriseret som transformationel. Især brugen af transformationsledelse kan sygehuse og andre offentlige organisationer med fordel lade sig inspirere af.