Forord - Andersen, Lotte Bøgh; Jacobsen, Christian Bøtcher; Jensen, Ulrich Thy (Økonomi & Politik, 2026)
Motiverede medarbejdere er kernen i succesfulde organisationer. Et helt centralt spørgsmål for beslutningstagere og offentlige ledere er derfor, hvordan man sikrer høj medarbejdermotivation. En dominerende vinkel i forskningslitteraturen og i den offentlige debat på dette spørgsmål er indlejret i ’new public management’ perspektivet. En grundlæggende antagelse her er, at medarbejdere ønsker at mele deres egen kage, og at målopnåelse (f.eks. høj produktivitet) bedst sikres ved at give den enkelte medarbejder tilskyndelser til at arbejde for organisationens mål. Et eksempel er resultatløn, der kan virke motiverende og bidrage til at løfte medarbejdernes præstationer. Forskningen peger dog også på andre vægtige motivationsformer, der kan bidrage til større målopnåelse – og det er uden ekstra økonomiske belønninger.