Let me see your war face«: amerikaniseringen af Danmarks nye krig i film og litteratur - Bjerre, Thomas Ærvold (Økonomi & Politik, 2026)
Danmarks nye aktivistiske udenrigspolitiske æra er efterhånden blevet grundigt behandlet i kunsten. Denne artikel undersøger nogle af de første narrative repræsentationer af Danmarks indsats i Afghanistan og Irak: Janus Metz’ dokumentarfilm Armadillo (2010) samt romanerne Tango 4 (2008) af Niels Ole Qvist og Jeg er en hær (2010) af Lars Husum. Jeg argumenterer, at manglen på en reel dansk krigsfilmstradition betyder, at Metz trækker på genkendelige temaer og en visuel æstetik fra amerikanske krigsfilm. Denne tendens gør sig også gældende i de to romaner. Her beskriver forfatterne nogle af de danske soldater som gennemsyret af de romantiske machotraditioner fra amerikanske krigsfilm. De tidlige danske repræsentationer af Danmarks indsats i Afghanistan og Irak bærer således præg af en transatlantisk diskurs, der siger lige så meget om instruktører og forfattere som om virkeligheden for de udsendte danske soldater.