Jura som et led i dansk aktivistisk udenrigspolitik til søs - Feldtmann, Birgit (Økonomi & Politik, 2026)
Danmark har i perioden 2008-2016 deltaget yderst aktivt i bekæmpelsen af pirateri ved Afrikas Horn. Indsatsen mod pirateri gennemføres af militære enheder, men er fra et retligt perspektiv ikke »krig« i folkeretlig forstand, men retshåndhævelse til søs. Den retlige ramme for pirateribekæmpelsen sættes i FN’s Havretskonvention, som på den ene side definerer, hvad pirateri er i folkeretlig forstand, og som på den anden side giver staterne nogle konkrete beføjelser i kampen med pirateri. FN’s Havretskonventions bestemmelser bliver suppleret af andre folkeretlige retsakter og nogle specifikke FN’s Sikkerhedsråds’ resolutioner, som yderligere udvider staternes beføjelser. Samlet set skaber folkeretten dermed et solidt grundlag for pirateribekæmpelse. Fortolkningen af dette retlige grundlag og den konkrete omsætning i forbindelse med indsatsen mod pirateri ved Afrikas Horn har været et centralt emne på den internationale agenda. Artiklen tager udgangspunkt i den juridiske debat, som opstod i kølvandet af indsatsen ved Afrikas Horn. Danmark valgte i denne sammenhang en aktivistisk tilgang, ikke mindst ved at indtage for mandskabet i den juridiske arbejdsgruppe (WG 2) under Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia (CGPCS).