War Studies – en introduktion - Rynning, Sten (Økonomi & Politik, 2026)
War Studies er en etableret forskningstradition med tres år på bagen, som byder på stor indsigt i et af de mest brændende emner for vores samfund, nemlig karakteren af moderne krig og konflikt. Det bør derfor undre, at traditionen er så ilde rodfæstet i store dele af Europa, herunder i Danmark og Norden. Denne introducerende artikel behandler dette paradoks og byder samtidig ind med en vurdering af de analytiske styrker, War Studies byder på. Paradokset er opstået dels på grund af et bredt samfundsmæssigt og normativt ønske om at tænke fred i stedet for krig, dels på grund af den akademiske verdens søgen efter storslået teori, som nødvendigvis må bygges på verdensfjerne antagelser. War Studies trodser disse normative og videnskabelige begrænsninger for at forstå krig gennem en bred analyse af menneskets kompleksitet og historiens tyngde. Traditionen inviterer dermed til åben dialog mellem fagligheder med henblik på at skabe relevant viden. Scenen er dermed sat for temanummerets tværfaglige War Studies analyse af dansk udenrigspolitisk aktivisme.