Bosætning og flyttemønstre i Danmark – en oversigt - Andersen, Hans Thor; Nørgaard, Helle (Økonomi & Politik, 2026)
Der er gennem de seneste år(tier) sket væsentlige geografiske forskydninger i befolkningens bosætning, og der hersker en række antagelser om både omfang af og retning og baggrund for flyttebevægelserne. De to stærkeste antagelser er, 1) at urbaniseringen vil blive intensiveret, og at der primært vil være tilflytning og befolkningsvækst i byerne og, 2) at de senere årtiers befolkningstilbagegang i yder- og landområder vil fortsætte og blive forstærket over tid, samt at der er tale om en strukturel og uafvendelig udvikling. I denne artikel undersøges flyttebevægelser og urbaniseringsforløb i et historisk og geografisk perspektiv med fokus på perioden fra 1980 til 2017. Artiklen viser, at flyttebevægelserne har flere retninger såvel som er relateret til økonomiske konjunkturer. Der gives desuden et overblik over nyere danske undersøgelser om danskernes flyttemotiver, bolig- og bosætningspræferencer, og der peges på behovet for at anvende forskellige både økonomiske og sociologiske forståelser og metodiske tilgange.