Aarhus Kommunes by-diplomati som vækstdriver - Højberg, Niels; Jensen, Jørn Nim; Schmidt-Sørensen, Jan Beyer (Økonomi & Politik, 2026)
Globaliseringen har medført opbygning af netværkssamfund, hvor globale virksomheder, civilsamfund, universiteter og byer har en stadigt større indflydelse på internationale forhold og må træde ind på det diplomatiske område for at sikre vækst og udvikling. Aarhus Kommunes strategiske tilgang til en ny forståelse af by-diplomati har efter finanskrisen givet anledning til en række nye konkrete tiltag. Artiklen skildrer for det første, hvordan det nye internationale fokus på byernes rolle, herunder vækst potentialet i de såkaldte »second-tier cities«, har betydet en mere målrettet indsats for at skabe rammerne om en mere velfungerende byregion, både i et nationalt og et internationalt regi. For det andet har det givet anledning til en markant ændring af tilgangen til det konkrete internationale arbejde i et erhvervsrettet perspektiv. For det tredje har indsatsen med at gøre byen og regionen mere attraktiv og synlig fået en langt større plads. Den største samlede satsning har indtil videre været arbejdet med Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017. Endelig har udviklingen også givet anledning til formulering af en egentlig intern internationaliseringsstrategi for Aarhus forankret i det politiske system gennem et dedikeret udvalgsarbejde.