KL’s interessevaretagelse i Europa - Heunicke, Kristian; Bie, Hjalte Nordman; Frost, Annemette (Økonomi & Politik, 2026)
Denne artikel beskriver, hvorfor og hvordan Kommunernes Landsforening (KL) søger at varetage de danske kommuners interesser på Europæisk niveau, og giver eksempler på områder, hvor KL arbejder internationalt. Artiklen giver først et billede af på virkningen fra EU ud fra kommunalbestyrelsernes dagsordener, for herefter at beskrive KL’s politiske og sekretariatsmæssige set-up i forhold til EU-interessevaretagelsen. Derefter gives der indblik i KL’s prioritering af EU-sagerne samt de europæiske fora, der anvendes i interessevaretagelsen. Det Europæiske Regionsudvalg, som er en del af den institutionelle beslutningsproces i EU og hvor KL har seks pladser, er et vigtigt omdrejningspunkt og udgangspunkt for interessevaretagelsen. Men der arbejdes også gennem medlemskab af relevante europæiske organisationer og gennem mere uformelle kanaler. Til sidst beskrives, hvordan KL i øvrigt arbejder internationalt, herunder via netværk med de andre nordiske lande og henter inspiration til opgaveløsningen på udvalgte sektorområder.