EU-Domstolens politiske magt - Martinsen, Dorte Sindbjerg (Økonomi & Politik, 2026)
Den Europæiske Unions (EU) Domstols politiske rolle og magt er ofte blevet fremhævet i såvel teoretiske som normative diskussioner om EU integration. Den dominerende fortælling har været, at Domstolen med sine ekspansive fortolkninger af EU-retten er drivende for EU’s integration, og at der er meget lidt Fællesskabets politikere kan stille op, når Domstolen fortolker imod de politiske præferencer. Denne artikel analyserer forholdet mellem ret og politik i EU indenfor det velfærdspolitiske område og finder i modsætning til den gængse antagelse, at EU’s politiske kampplads forholder sig aktivt og ofte kritisk til den retlige integration. Den politiske reaktion er afgørende for, hvor bred og generel betydning den retlige integration får – også i forhold til dansk politik.