Affektiv Polarisering i Danmark: Et Listeeksperiment om Social Distance til Politiske Modstandere - Hjorth, Frederik; Sønderskov, Kim Mannemar; Dinesen, Peter Thisted (Økonomi & Politik, 2026)
En række nyere studier af amerikansk politik demonstrerer en høj grad af ”affektiv polarisering” – dvs. en tilbøjelighed for borgere til at udtrykke negative følelser over for borgere af anden politisk observans, i særdeleshed tilhængere af andre partier. Denne artikel præsenterer resultater fra eksperimentelle undersøgelser af affektiv polarisering i Danmark i form af social distance til politiske modstandere (partipolitiske og ideologiske). Undersøgelserne baserer sig på ”listeeksperimenter”, en veletableret metode til at måle holdninger til ømtålelige spørgsmål. Vi finder, at omkring hver fjerde dansker ikke ville bryde sig om at have en person af modsat politisk observans som nabo. Niveauet er højere end et sammenligneligt mål for social distance til indvandrere. Endelig er social distance relativt ensartet fordelt på tværs af partier.