Abortens særlige rolle i Færøerne og Færøernes særlige rolle i internationale fora - Nolsøe, Turið (Økonomi & Politik, 2025)
Under FN’s 69. Kvinderettighedskommission i marts 2025 deltog seks nordiske ministre i et samlet panel med titlen “Pushing for Progress”, der udover repræsentanter for de fem selvstændige nordiske lande inkluderede en færøsk minister. Konstellationen af repræsentanter for selvstændige og ikke-selvstændige nordiske lande fremhæver den påfaldende rolle, som landets abortsituation stiller Færøerne i. Den står i slående kontrast til, hvordan et hensyn til færøsk selvbestemmelse ellers har begrænset den samtale om manglende abortrettigheder som en række ikke-færøske aktører har forsøgt at skabe. I denne artikel fremhæves tidligere forsøg på at skabe international dialog, og hvordan de har rammesat abortens særlige rolle i Færøerne med henblik på at undersøge, hvordan diskurser om Færøernes særlige status muliggør et brud med internationale konventioner og nordiske normer for menneskerettigheder.