Færøerne mellem Rusland og Vesten: En mikronations balancegang mellem økonomiske og sikkerhedspolitiske interesser - Weihe, Tór Marni; Skorni, Heini í (Økonomi & Politik, 2025)
Færøernes Ruslandspolitik har siden 2014 tiltrukket sig betydelig opmærksomhed og har til tider afveget fra både Danmarks og EU’s linje. Denne artikel undersøger Færøernes udenrigspolitiske adfærd 2014–2025 med udgangspunkt i allianceteori og særligt begrebet hedging. Dette begreb beskriver strategier og adfærd, hvor stater undgår faste alliancer og i stedet søger fleksible fordele fra flere – og tit også modstridende – parter. Med afsæt i officielle dokumenter og parlamentariske debatter analyseres, hvordan Færøerne har balanceret mellem Rusland og Vesten. Artiklen viser, at hedging har gjort det muligt for Færøerne at beskytte centrale økonomiske og handelspolitiske interesser, samtidig med at øerne siden 2022 gradvist har fulgt EU’s og Vestens linje. De seneste EU-sanktioner mod Rusland i 2025 kan dog markere et vendepunkt, hvor stigende stormagtsrivalisering reducerer det manøvrerum, som hidtil har præget Færøernes udenrigspolitiske positionering.