Når økonomisk rationalitet og naiv idealisme kan blive forandringens største fjende - Marcussen, Martin (Økonomi & Politik, 2025)
Al perspektivrig samfundsomstilling stiller krav om lige dele sund fornuft og mod. Det gælder i særdeleshed den klima-, miljø- og biodiversitetsomstilling, der finder sted i Danmark lige nu. Det er interessant at konstatere, at der på den ene side er bidrag i dette temanummer, der synes at forholde sig ubegrundet skeptisk til de danske kommuners klimaindsats, samtidig med at der er bidrag, der på den anden side forholder sig ubegrundet begejstret til de lokale deliberative processer, der kan lede til samfundsforandring. Hverken den stringente økonomiske rationalitet eller den troskyldige idealisme synes imidlertid helt at korrespondere med den virkelighed, der rapporteres i temanummerets øvrige bidrag. Samlet giver temanummeret et fremragende indblik i de mange forskellige positioner, der kan indtages i debatten om demokratisk samfundsomstilling på klima-, miljø- og biodiversitetsområdet.