Lokale veje til organiserede klimahandlinger: 98 ungeklimaråd - Findalen Bickersteth, Mathias (Økonomi & Politik, 2025)
Danmark står over for en dobbelt udfordring: klimakrisen og behovet for at engagere unge i demokratiet. For at imødekomme disse udfordringer foreslår artiklen etableringen af en landsdækkende, lokalt forankret grøn ungdomsbevægelse organiseret gennem 98 kommunale ungeklimaråd. Bevægelsen skal mobilisere unge på tværs af geografi, baggrund og interesser og give dem konkrete platforme, hvor deres stemmer faktisk har betydning. For at opbygge langsigtet forandring kræves stabile strukturer og deltagelsesformer, der passer til unges livsvilkår, og at engagement føles relevant, fællesskabsbåret og tilgængeligt. Danmark kan via den landsdækkende lokale forankring i alle ungerådene blive et foregangsland i grøn ungemobilisering. Det kræver en fælles fortælling, hvor fokus i mindre grad er på mismod og i højere grad på handlende fællesskaber. En succesfuld bevægelse skal være inkluderende, lokalt funderet og nationalt forbundet – og bygge på tillid og nytænkning.