I vandets frontlinje: Kommunen som kystbeskytter - Albris, Kristoffer; Beer Nielsen, Anne Sofie (Økonomi & Politik, 2025)
Hvem er ansvarlige for at beskytte Danmark i lyset af de accelererende klimaforandringer? Hyppigere stormfloder og forventede havvandsstigninger kræver investeringer i mere og bedre kystbeskyttelse. Kommunerne bærer en stor del af det praktiske, økonomiske og administrative ansvar, men deres indsats udfordres af blandt andet uklar lovgivning, lokale konflikter, begrænset national koordinering og vanskeligt tværkommunalt samarbejde. Historiske og strukturelle ændringer har endvidere placeret kommunerne i en svær position: De skal levere tekniske løsninger og samtidig håndtere politiske spørgsmål om ejerskab, finansiering, risikofordeling og demokratisk legitimitet. Artiklen analyserer kommunernes rolle som kystbeskyttere og de dilemmaer, de møder i spændingsfeltet mellem stat, borgere og natur. Vi pointerer, at fremtidens kystbeskyttelse ikke kan overlades til kommunerne alene, men kræver en differentieret tilgang, hvor lokale initiativer udvikles inden for klare nationale rammer, og hvor konflikter anerkendes som produktive elementer i den kollektive beslutningsproces. Langtidsholdbare strategier, vidensdeling og bred inddragelse er derfor nødvendige for at sikre robuste danske kyster.