Ambitionsscoren blotlægger store forskelle i kommunale klimaambitioner - Christensen, Julie Rudolf; Skouboe Hauge, Frederik; Mørch Pedersen, Stine (Økonomi & Politik, 2025)
Klimakrisen kræver akut og ambitiøs handling på alle institutionelle niveauer – herunder det kommunale. Danske kommuners klimaambitioner varierer i meget stor udstrækning. Denne variation kan ikke udelukkende forklares ved, at de danske kommuner står over for forskellige klimaudfordringer. Denne kronikintroducerer en ambitionsscore som et redskab til meningsfuldt at vurdere og sammenligne kommunernes klimaindsats. Ambitionsscoren fungerer som et analytisk værktøj til at identificere sammenhænge mellem en række kommunale karakteristika og kommunernes respektive ambitionsniveauer på klimaområdet. Ved at synliggøre forskelle mellem kommunerne fungerer ambitionsscoren ligeledes som en blød styringsmekanisme, der kan motivere kommuner til at hæve deres klimapolitiske ambitionsniveau. For at tilskynde til handling og ambitiøs klimapolitik anbefaler vi, at der fra politisk side fokuseres mere på den merværdi, der er forbundet med klimaindsatserne, samt borgerinddragelse som politisk værktøj, der sikrer et stærkere politisk mandat til ambitiøs klimapolitik i kommunalt regi.