Hvad får borgerne ud af, at deres kommune fører sin egen klimapolitik? - Gårn Hansen, Lars (Økonomi & Politik, 2025)
Økonomer har advaret mod, at kommuner fører deres egen klimapolitik. Regeringen skal ifølge klimaloven sikre, at de nationale klimamål nås, og den har målrettede instrumenter til rådighed. Givet de nationale mål vil en kommunes ekstraindsats ikke reducere de samlede danske drivhusgasudledninger, men blot gøre det lettere for regeringen og dyrere for borgerne at nå disse mål. Hvis kommunalbestyrelsen ønsker at støtte den nationale klimapolitik, skal kommunen ikke sætte egne mål og gennemføre tiltag for at nå dem. Kommunen skal i stedet reagere på de nationale regler og tiltag, som den plejer – med det sigte at give dens borgere størst mulig service per udgiftskrone. Ønsker kommunalbestyrelsen omvendt at inspirere regering og Folketing til mere ambitiøse nationale klimamål, kan en kommunal klimapolitik være vejen frem – men der er en betydelig risiko for, at indsatsen i stedet virker afskrækkende, netop fordi kommunerne ikke har målrettede klimapolitiske instrumenter til rådighed.