Desinformation og krisekommunikation: Hvad er truslen, og hvordan kan MSSB spille en rolle? - Serritzlev, Jeanette (Økonomi & Politik, 2025)
Formålet med artiklen er at beskrive truslen særligt fra desinformation mod Danmark med udgangspunkt i offentlige efterretningsvurderinger og de eksisterende initiativer til imødegåelse. Artiklen kommer med en begrebsafklaring og beskriver en række nye eksempler på desinformationshistorier med Danmark som omdrejningspunkt. Artiklen diskuterer overvejelser og dilemmaer i forhold til krise- og beredskabskommunikation i en sikkerhedspolitisk urolig tid med hybride trusler som en del af den daglige nyhedsstrøm. Tidligere har de danske myndigheder været tilbageholdende med at tale om kriser for ikke at skabe (unødig) uro i befolkningen. På den måde markerer Beredskabsstyrelsens pjece ’Forberedt på kriser’ fra 2024 et skifte, hvilket også vil blive diskuteret. Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab (MSSB) har på nuværende tidspunkt en eksplicit beskrevet rolle i forhold til krise- og beredskabskommunikation og en mindre klart defineret rolle i forhold til imødegåelse af desinformation. Artiklen diskuterer derfor også, hvilken rolle ministeriet ville kunne indtage i den forbindelse