Redaktionelt forord - Marcussen, Martin (Økonomi & Politik, 2024)
Konspirationer og konspirationsteorierne opstår og udvikles på tværs af de to forestillede verdener. Konspirationsteorierne kan være lige præcis dét, der gør, at vi stiller kritiske spørgsmål til det bestående – og dermed et grundelement i en magtkritik og central en del af et levende demokrati. Konspirationsteorierne kan samtidig også være det modsatte – en direkte trussel mod vores demokrati. En kontinuerlig mistænkeliggørelse af videnspersoner, politikere, forvaltningsmyndigheder, erhvervslivet, medierne og vore domstole kan betyde, at en ubegrundet mistillid til alt og alle, en omsiggribende frygt og en lammende angst kan sprede sig i alle sociale relationer.