På vej mod en museumsreform:: En analyse af den foreslåede finansieringsmodel - Bukh, Per; Skovvang Christensen, Karina; Lund Poulsen, Morten; Sandalgaard, Niels (Økonomi & Politik, 2024)
Denne artikel analyserer incitamentsstrukturen i finansieringsmodellen for danske statsanerkendte museer, som blev foreslået af Arbejdsgruppen for Museumsreform i november 2023. Artiklen præsenterer elementerne og byggestenene i tildelingsmodeller. Den fremhæver desuden de dilemmaer, disse modeller kan skabe, hvilket potentielt medfører spænding mellem faglige overvejelser og økonomiske incitamenter. Analysen er forankret i et funktionalistisk perspektiv, hvor modellers forventede konsekvenser vurderes på baggrund af teoretisk og empirisk viden. Gennem en kritisk vurdering af den foreslåede finansieringsmodel diskuteres de potentielle risici ved forenklede præstationsmål og uhensigtsmæssige incitamentsstrukturer. Artiklen bidrager til forståelsen af, hvordan finansieringsmodeller påvirker museernes drift og understreger behovet for velovervejede incitamentsmekanismer.