”Det er ikke en vaccine – det har været planlagt og organiseret længe”: - konspirationsteorier om vacciner, og hvad vi stiller op med dem - Peters, Rikke (Økonomi & Politik, 2024)
Artiklen udforsker fænomenet anti-vaccinationskonspirationsteorier, som har dybe rødder, men som har fået fornyet aktualitet i kølvandet på coronapandemien. Ved hjælp af begreberne pseudovidenskab, stigmatiseret viden og denialism undersøger den argumenterne i disse teorier og argumenterer for, at traditionelle metoder som debunking har begrænset effekt. Artiklens hovedbudskab er, at troen på konspirationsteorier ikke blot skyldes manglende viden, men kræver en dybere forståelse af de bagvedliggende bevæggrunde. Artiklen analyserer online-netværkene bag spredningen af anti-vaccinekonspirationer under covid-19-pandemien og diskuterer potentielle samfunds- og sundhedsmæssige konsekvenser. Endelig præsenterer den en praksisrettet tilgang for sundhedsprofessionelle til at kommunikere med vaccinemodstandere. Der opfordres til en nuanceret tilgang til modvirkning af anti-vaccinationskonspirationer, der gennem en fordomsfri og åben dialog anerkender kompleksiteten bag troen og de sociale og psykologiske behov og dynamikker, der opretholder den.