Konspirationsteorier og voldelig radikalisering - Ebbrecht, Christopher (Økonomi & Politik, 2024)
Studiet af konspirationsteorier har traditionelt set handlet om at afdække deres årsager, spredning og konsekvenser for demokratisk deltagelse og stabilitet. Fokus i denne artikel er på én af disse konsekvenser, nemlig sammenhængen mellem konspirationsteorier og voldelig radikalisering, dvs. processen hvormed individer tilslutter sig voldelig ekstremistiske holdninger og/eller handlinger. Artiklens formål er at give en oversigt over denne sammenhæng, som den er beskrevet i den nuværende forskningslitteratur. Dette gøres først gennem en grundig konceptualisering af både konspirationsteorier og voldelig radikalisering, hvorfor der præsenteres to perspektiver på forholdet mellem disse fænomener: et lineært perspektiv, ifølge hvilket særlige konspirationsteoretiske overbevisninger kan anskues som direkte årsag til radikalisering mod voldelig ekstremisme; og et kompleksitetsteoretisk perspektiv, ifølge hvilket der både kan være en direkte sammenhæng mellem de to fænomener, men hvor konspirationsteorier og voldelig radikalisering også kan anskues som to fænomener, der, uafhængigt af hinanden, er forårsaget af de samme sociale og psykologiske faktorer. Artiklen afrundes med diskussion af, hvilken betydning disse perspektiver har for sammenhængen mellem konspirationsteorier og radikalisering i den