Udenrigstjenesten og kommunerne – et samspil under udvikling - Marcussen, Martin (Økonomi & Politik, 2024)
De danske kommuner deltager i en bred vifte af internationale aktiviteter. Langt det meste af dette arbejde er blevet til som et resultat af en ”intern” efterspørgsel. Det er de lokale erhvervsvirksomheder, uddannelsesinstitutioner og sportsklubber, der i samarbejde med kommunalforvaltningen definerer et passende niveau for ”internationalisering.” Nogle gange rækker udenrigstjenesten ud til kommunerne. Det gør den, når der er behov for at sende ”praktikere” ud i felten på en lang række områder, senest i forbindelse med den danske regerings engagement i genopbygningen af Ukraine. Kommunerne deltager gerne i dansk udenrigspolitik – vel at mærke hvis de får betaling for det.