Paradiplomatiske relationer i Rigsfællesskabet - Østergaard, Eva Victoria Arpe; Agerskov, Mathilde; Pedersen, Morten Muff (Økonomi & Politik, 2021)
Gennem interviews med diplomater og embedspersoner fra Danmark, Grønland og Færøerne har vi undersøgt det udenrigspolitiske samarbejde i rigsfællesskabet. Med denne artikel ønsker vi at bidrage til en bedre forståelse af, hvordan samarbejdet mellem rigsfællesskabets frontlinjediplomater fungerer, samt hvordan disses handlerum er formet af rigsfællesskabets institutioner og den internationale politiske kontekst. På baggrund af vores data er det vores forventning, at man med relativt få ressourcer kan styrke samarbejdet og dermed rigsfællesskabet. Vi anbefaler, at kontakten mellem Grønlands og Færøernes frontlinjediplomater og Asiatisk Plads øges, samt at Udenrigsministeriet i højere grad arbejder for at udbrede kendskabet til Danmarks forpligtelse til at inddrage og oplyse Grønland og Færøerne om udenrigspolitiske forhold. Grønland og Færøerne og deres respektive frontlinjediplomater bør i videst muligt omfang inkluderes på det udenrigspolitiske område, således af man fra dansk side giver rigsfællesskabets parter reel medindflydelse