Færøernes økonomi – vækst gennem eksporten - Laksáfoss, Magni (Økonomi & Politik, 2020)
Færøerne har oplevet en rivende udvikling de sidste 200 år. Fra at være et fattigt bondesamfund har opkomsten af først fiskeriet og siden andre erhverv løftet Færøerne til at være blandt de mest succesfulde og rigeste nationer i verden. Denne artikel gennemgår den historiske udvikling og diskuterer sammenhængen mellem eksportsektoren og økonomien. Det vises, at eksporten bestemmer økonomiens størrelse. Dernæst diskuteres sammenhængen mellem økonomi og befolkning, hvor det vises, at økonomien bestemmer befolkningens størrelse. Endelig diskuterer artiklen den økonomiske vækst i Færøerne. Økonomisk vækst opstår ikke af sig selv, men sker på baggrund af den internationale udvikling af nye teknologier og innovationer. Disse sker i bølger, som er med til at løfte de enkelte lande op på et højere niveau. Disse bølger kanaliseres ind i de enkelte lande gennem eksportsektoren gennem efterspørgselseffekter og produktivitetsvækst.