Grænsearbejde blandt grænsependlere - Andersen, Dorte Jagetic; Winkler, Ingo (Økonomi & Politik, 2020)
Inspireret af Chris Rumfords teori om grænsearbejde fokuserer artiklen på måden, hvorpå den dansk-tyske grænse praktiseres og derigennem udleves af grænsependlere, der bor og arbejder på forskellige sider af den. I vores etnografiske studier har det vist sig, at måden, grænsependlere praktiserer og lever med grænser i deres hverdag på, udtrykker en mangfoldighed af grænser, der er i konstant dialog i pendlernes hverdagsliv. Særligt betydningen af mobilitet og det at være mobil, og af bevægelse mere generelt, er et væsentligt fundament for at udleve grænsen, men også nationale forskelle og identitetsdannelse og ikke mindst sproglig praksis danner grundlag for særlige måder at udleve grænser på. Det er vores indtryk at grænser og deres konsekvenser først forstås i lyset af den praksis, i hvilken de virkeliggøres, og at denne praksis aldrig er entydigt geopolitisk determineret, men nærmere åbner op for en konstant forhandling af, hvad grænser er.