Hvad der gør noget og hvilken etik det implicerer: Om uregerlighed, risikovillighed og langsommelighed - Dupret Søndergaard, Katia; Krøjer, Jo (Nordiske Udkast, 2011)
Med afsæt i ny-materialismen og aktør-net- værksteori diskuterer artiklen de forsknings- etiske implikationer af princippet om genera- liseret symmetri. Diskussionen omfatter dels spørgsmålet om hvilke etiske fordringer, der aktualiseres, når non-humane aktører inddra- ges i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, og giver et bud på, hvordan de kan indfris. Det grundlæggende argument er at hverken forsker eller felt har almagt til at definere etiske fordringer, men at etik opstår i interaktion det undersøgte netværk og forske- rens netværk og pen. Denne identificering af en ny-materialistisk forskningsetik involverer en ny metodologi som i artiklen beskrives som heterogen opmærksomhed. Artiklen udfolder denne gennem en konceptualisering af risiko- villighed og langsommelighed som et bud på etiske forsknings-måder.