Børns deltagelse og børneforskerens etiske dilemmaer - Rasmussen, Kim (Nordiske Udkast, 2011)
Artiklen refererer til erfaringer fra et konkret aktionsforskningsprojekt, hvor 12 børn mellem 4 og 6 år med mentale handicap blev inviteret til at fotografere. Samtidig sættes fokus på en række af de etiske problemstillinger og di- lemmaer som børneforskeren er konfronteret med, når man inviterer børn til at deltage i et sådan projekt. Deltagelse og etik er derfor artiklens nøglebegreber, og sigtet er at besvare tre spørgsmål: Hvad betyder deltagelse og hvilke etiske dilemmaer rejser børns deltagelse? Er der særlige etiske problemer og dilem- maer forbundet med at forske med “sær- lige” børn? Kræver studier, der benytter sig af visuelle metoder, en særlig forskningsetik? Artiklen konkluderer, at man må indstille sig på at tackle forskerens etiske dilemmaer si- tueret/situationsbestemt og hen ad vejen. Det konkluderes også, at etikken i et projekt, der inviterer børn med særlige behov til at deltage, ikke er anderledes end etikken i alle andre børneprojekter: børn har ret til at deltage og børn har ret til omsorg og beskyttelse. Måden at praktisere den på vil dog ofte opleves an-derledes, da kommunikationen med børn, der er mentalt handicappede, kan kræve andre former (tegn-til-tale, tegnsprog, totalkommu- nikation, o.lign.) Endelig konkluderes det, at forskeren, der benytter visuelle metoder, må undersøge hvilke love og regler, der gælder de steder, hvor et projekt finder sted og skaffe sig den tilladelse, der er nødvendig, for at undgå at skabe problemer for såvel børn som for forskningsprojektet.