Omsorg på spil i daginstitutioner: Dilemmaer og udfordringer i faglig ledelse af omsorg analyseret i et omsorgsetisk perspektiv - Svinth, Lone (Nordiske Udkast, 2026)
I denne artikel undersøger jeg, hvordan faglig ledelse af omsorg beskrives, forhandles og udvikles bl.a. i lyset af daginstitutioners kontekstuelle betingelser og politiske/forvaltningsmæssige rammevilkår. Undersøgelsen er baseret på interviews med 10 daginstitutionsledere, hvoraf halvdelen er fra institutioner beliggende i udsatte boligområder. Inspireret af Joan Trontos (1993) omsorgsetisk perspektiv forsøger jeg at synliggøre de dilemmaer og udfordringer, der kan være knyttet til faglig ledelse af omsorg på et hverdagsniveau (politik med lille p), og som kalder på en styrkelse af ansvaret for omsorgen på et forvaltningsmæssigt og politisk niveau (Politik med stort P). Forskningsspørgsmålet lyder: Hvordan kan en omsorgsetisk belysning af dilemmaer og udfordringer i faglig ledelse af omsorg på hverdagsniveau åbne for omsorgens kontekstuelle og politiske dimensioner? Undersøgelsen, der indgår i forskningsprojekt Styrkelse af Pædagogisk Omsorg i Daginstitutioner, viser, at lederne vægter omsorgen for børn, forældre og medarbejdere højt, og at understøttelsen af omsorgen og udviklingen af medarbejderne som omsorgsgiver betragtes som en kerneopgave. Med et omsorgsetisk perspektiv bliver det synligt, at ledernes dilemmaer og udfordringer forbundet med faglig ledelse af omsorg ikke blot er faglige eller organisatoriske men også et udtryk for manglende medinddragelse af forvaltninger og politikere i ansvaret for omsorgen. Ikke mindst for institutioner beliggende i udsatte boligområder, er der omsorg på spil, og her beskriver lederne et hverdagsniveau med ulighed og uretfærdighed for både børn og pædagogisk personale, som kalder på forvaltningsmæssig og politisk omsorg på både kommunalt og statsligt niveau. Nøgleord: Omsorgsetik, daginstitutioner, faglig ledelse, betingelser, rammevilkår, interviews