Ungdomspædagogisk praksis i ungdomsklubber: - og dens betydning for unges hverdags- og ungdomsliv - Schultz, Christoffer (Nordiske Udkast, 2026)
Denne artikel er baseret på forsvaret af ph.d.-afhandlingen ”Ungdomspædagogisk praksis i ungdomsklubber - og dens betydning for unges hverdags- og ungdomsliv”, som blev afholdt på DPU, Aarhus Universitet den 12. maj 2025. Ph.d.-projektets formål var at udforske, hvad der kendetegner ungdomspædagogik, hvordan den kommer til udtryk i ungdomsklubberne, samt hvilken betydning ungdomspædagogisk praksis i ungdomsklubber har for unges hverdags- og ungdomsliv. Afhandlingen består af fire artikler, der hver især afspejler nogle udvalgte aspekter af ph.d.-projektets erkendelsesinteresse, samt en redegørende kappe. Med teoretisk udgangspunkt i en kritisk psykologisk tradition (Dreier, 1979; Holzkamp, 1983), således som den særligt er udviklet i en tysk/dansk kontekst, kombineret med social praksisteori (Lave & Wenger, 1991) og Honneths (Honneth, 1995) kritiske anerkendelsesteori, anlægges et særligt fokus på unges oplevelser og perspektiver på betydningen af deltagelse i de fællesskaber og aktiviteter, ungdomsklubberne stiller til rådighed. Afhandlingens analyser baserer sig på kvalitativ empiri, der er genereret i samarbejde med tre af landets ungdomsklubber og viser, hvordan ungdomspædagogisk praksis i ungdomsklubber i høj grad kommer til udtryk i en anerkendende tilgang, der bl.a. bidrager til en øget oplevelse af trivsel i de unges hverdagsliv på tværs af forskellige kontekster. Yderligere peger analyserne på ungdomspædagogikkens emancipatoriske potentialer, der sigter mod at støtte de unge i deres ungdomsudfordringer og udvide deres handleevne i ungdomslivet. Nøgleord: Ungdomspædagogik, fritidspædagogik, ungdomsklub, ungdomsliv, kritisk psykologi, anerkendelse