Pædagogisk faglighed som situeret praksis: - om arbejdet med børns deltagelse i daginstitutioner - Munk, Crisstina; Marschall, Anja (Nordiske Udkast, 2026)
I denne artikel analyserer vi pædagogers arbejde med børns deltagelse i børnefællesskaber i daginstitutionen som bidragende til at indkredse nuancer af pædagogisk faglighed, som et situeret fænomen. Det betyder, at faglighed undersøges som noget, der kan udvikles via pædagogers daglige og ofte modsætningsfyldte arbejde i daginstitutionen, og dermed som andet og mere end individuelle faglige kompetencer. Artiklen baserer sig på analyser af empirisk materiale fra et forskningsprojekt, hvor det pædagogiske arbejde med børns deltagelse i mindre børnegrupper blev fulgt i fire danske daginstitutioner over fire år. Artiklen konkluderer, at pædagogisk faglighed ikke kan adskilles fra det daglige pædagogiske arbejde og betingelserne herfor. Når der arbejdes med børns deltagelse, bliver dette arbejde påvirket af konkrete betingelser såsom personaleudskiftning, kollegialt samarbejde samt politiske dagsordner om fx skoleparathed og tidlig opsporing. Nøgleord: Pædagogisk faglighed, pædagogiske arbejdsbetingelser, børns deltagelsesmuligheder, praksisfællesskaber.