Kritik i psykologien: Forelæsning ved de psykologistuderendes alternative forelæsningsrække på Institut for Psykologi, Københavns Universitet 17.3.2023 - Dreier, Ole (Nordiske Udkast, 2026)
Ole Dreier er professor emeritus ved Københavns Universitet og har gennem sin forskning og undervisning bidraget til udviklingen og udbredelsen af den kritiske psykologi i Danmark. I denne forelæsnings-tekst vil Dreier forholde sig til psykologifagets historie i Danmark, sine egne bidrag og virke heri, samt hvordan psykologiens problematiske grundlag medvirker til abstrakt forskningsmetodik og evig krise i faget. Herefter præsenterer Dreier den kritiske psykologi som et alternativ til mainstream-psykologiens ‘elementaristiske sjælelære’. Kort beskrevet tager den kritiske psykologi afsæt i en forståelse af individer som agentiske og situerede subjekter, hvis handlen, følelser og tanker må forstås i relation til deres konkrete ståsted og samfundsmæssige situation. I forlængelse heraf er kritisk-psykologisk orienterede forskere og praktiserende psykologer særligt nysgerrige på individers egne perspektiver og fortolkninger samt deres rådighed over egne livsbetingelser. Dette tekstbidrag er en transskribering af Dreiers forelæsning Kritik i Psykologien, som blev afholdt d. 17. marts, 2023, på Den Alternative Forelæsningsrække (DAF). Transskriberingen er foretaget af Lasse M. Pedersen og Christian S. Kensmark, der begge er psykologistuderende ved Københavns Universitet og medstiftere af DAF. Teksten er let redigeret i dialog med Dreier og suppleret med stedvise uddybninger. DAF er et profitløst og studenterdrevet initiativ, som siden 2022 har taget del i en årelang kritik af den faglige indsnævring på Institut for Psykologi ved KU. Det er DAF’s formål at konkretisere kritikken af den faglige ensretning ved at fremhæve og tilgængeliggøre de faglige perspektiver, som enten er forsvundet eller er forsvindende, men stadig efterspørges af studerende. DAF udgør således en konkret vision skabt af studerende for studerende.