Fra organisme til krop i den kritiske psykologi: Et bidrag til kategoriudvikling om krop - Huniche, Lotte (Nordiske Udkast, 2025)
Denne artikel bidrager til en kritisk psykolo- gisk kategori om krop. Arbejdet er motiveret af tre forskellige opmærksomheder: For det første, at psykologiske problemstillinger i det 21. århundrede synes at kalde på analyser af hvor- dan kroppen har betydning som biologisk og funktionel materialitet i situerede menneskers liv og virke. For det andet, at krop ikke optræder som begreb eller kategori i de tidlige kritisk psykologiske grundlagsværker. For det tredje, at der siden grundlagsværkerne kun er få eksempler på kritisk psykologiske arbejder med fokus på krop. Artiklens forslag til kategoriudvikling tager afsæt i etableringen af begrebslig kontinuitet fra den psyko-fylogenetiske (arts- historiske) udviklingsforståelse om sammenhæng mellem organisme, psyke, livsvirksom- hed og omverdensforhold til en ontogenetisk (individualhistorisk) udviklingsforståelse om sammenhæng mellem krop, subjektivitet, situeret virke og omverdensbetingelser. På den måde kan der i aktual-empiriske analyser rettes fokus også mod betydningen af kroppens biologiske og funktionelle materialitet, som væsentlige aspekter i den samfundsmæssige formidling af subjekters eksistens under specifikke omverdensbetingelser. Bolden gives således op til fortsatte diskussioner af krop på kritisk psykologisk grundlag, men også meget gerne på tværs af andre teoretiske perspektiver på krop.