Teoriudvikling på kritisk psykologisk grundlag: Om dialektikken mellem grundlagskategorier og enkeltteoretiske begreber - Huniche, Lotte (Nordiske Udkast, 2025)
Artiklen handler om dialektikken mellem den funktional-historiske udvikling af kategorier og den aktual-empiriske udvikling af enkelt- teoretiske begreber i den kritiske psykologi. Først gennemgår artiklen grundlaget og frem- gangsmåden for kategoriudviklingen i Klaus Holzkamps “Grundlegung der Psychologie”. Fokus på dette værk er begrundet i Holzkamps ambition om at give en samlet fremstilling af de eksisterende arbejder med at udvikle en kritisk psykologisk teori på historisk dialek- tisk materialistisk grundlag. Artiklen ser nær- mere på de filosofiske rødder og den fem-trins fremgangsmåde, som lægges til grund for den efterfølgende funktional-historiske analyse af den psyko-fylogenetiske udvikling fra de første levende organismer til mennesket som art. Den funktional-historiske analyse resulterer i et ka- tegorisystem om den menneskelige subjektivi- tet som samfundsmæssig. I værket peges der på praksisforskning som overordnet metodologisk tilgang til aktual-empirisk udforskning af psykologiske problemstillinger med kategorierne som grundlag. Forholdet mellem kategorier og enkeltteoretiske begreber hos Holzkamp diskuteres overfor Ole Dreiers mangeårige arbejde med udvikle ‘daglig livsførelse’ som en almenpsykologisk kvalificeret kategori. Artiklen afsluttes med refleksioner over den fortsatte udvikling af den kritiske psykologi.