Miskendt sorg hos partnere til personer med en erhvervet hjerneskade - Schmidt Thøgersen, Cecilie Marie; Glintborg, Charlotte (Nordiske Udkast, 2021)
Krise- og sorgreaktioner hos partnere til per- soner, der rammes af livsforandrende sygdom kan ses som naturlige reaktioner. Til trods for et stort fokus på sorg i samfundsdebatten er forskning i sorg og sorgforståelser i forbindelse med livforandrende sygdom begrænset (Calvete & López de Arroyabe, 2012). Derfor under- søger dette studie sorgoplevelser hos partnere til personer med en erhvervet hjerneskade og udforsker, hvordan den enkeltes sorgoplevelse påvirkes af aktuelle kulturelle og sociale dis- kurser. Undersøgelsen tager udgangspunkt i fire semistrukturerede interviews med partnere til personer med erhvervet hjerneskade, 2-5 år efter hjerneskaden indtraf. Deltagerne er to kvinder og to mænd, i alderen 50-66 år. Gennem en diskurspsykologisk analyse un- dersøges de fire deltageres oplevelse af sorg og hvordan denne influeres af egne forståelser af begrebet sorg, samt kulturelle og samfundsmæssige diskurser (Davies & Harre, 1990). Resultaterne viser store forskelle i sorgoplevelsen mellem de enkelte informanter. Ligeledes kommer analysen ind på, hvordan sorgen kan opleves som miskendt. Analysens resul- tater diskuteres op mod samtidens sorgforståelser, hvor sorg på den ene side kan ses som miskendt og hvor sorg på den anden side er blevet en diagnose. (Prolonged Grief Disorder) På baggrund af studiet anbefales fremadret- tet et øget fokus på anerkendelsen af forskelligartede tab i forbindelse med det at blive pårørende, samt en øget accept og normalisering af sorgens forskelligartede udtryksformer.